עגלת קניות
סל הקניות שלך ריק
בחלק זה נסיים את המסע שלנו עם סוגי הפלדות המיועדות לכלים שקיימות היום. לסיכום הפרק הקודם, פלדת כלי המיועד לגילוח עץ רך יכולה וצריכה להיות קשה יותר מפלדה של כלי המיועד לדפיקה עם פטיש! מוזר, אבל הגיוני, שהרי אמרנו בפרק הקודם שככל שהפלדה תהיה קשה יותר כך היא תהיה גם שבירה יותר. הפלדה הרכה תוכל לספוג מהלומות פטיש בצורה יעילה וקלה יותר מהפלדה הקשה. כיום קיימים הרבה סוגי פלדות, כולן טובות ויכולות להחזיק קצה, אך לכל אחת יש את התכונה היחודית שלה אשר הופכת אותה למתאימה יותר או פחות לכלי הנגרות והגילוף שלנו.
חיסום במים או מי מלח מתאים במיוחד לפלדות פחמן נקי ללא תוספים, אשר דורשות חיסום מהיר כדי לתפוס את הפחמן במצב לא יציב, המעבר המהיר בין המצבים יכול לגרום לעיוותים והתכופפות של הפלדה ואפילו לסדקים, במצבי קיצון אלו, הרפיה בחום נמוך יכולה לעזור. לפלדות אלו קוד W, W1,W2 וכן הלאה.
חיסום בשמן, מתאים לפלדות אשר מוסף להן מנגנזיום במינון קטן אשר מקטין את רמת החם הנדרש להגעה ללהיטות הדרושה לחיסום ולכן ניתן להשתמש בשמן ללא חשש של התלקחות. לפלדות אלו נתנו קוד O, O1, O2 וכו'. השמן סופח את החם בפלדה הלוהטת במהירות איטית יותר מזו של המים, המנגנזיום מונע או מפריע מאטומי הפחמן לחזור למקומם הטבעי וכך נוצרת ההקשיה. בשל כך פלדות אלו עדיין יתעוותו, אבל פחות, לכן הן מועדפות על יצרני פרטי פלדה מתוחכמים כמו חותמות או מברזים שהושקעו בהם מאמצים רבים לפני החיסום. בנוסף פלדות אלו מתאימות במיוחד לכלי נגרות בגלל הקצה החד שהן יודעות להחזיק, ובגלל מחירן הנמוך יחסית.
חיסום אוויר, שיטה זו פותחה בדיוק לשם מניעת עיוותים בתהליך החיסום, אך בשביל לקבל תוצאות משביעות רצון היה צריך להוסיף לפלדה תוספים כגון כרומיום וסיליקון ועוד. אשר מעלים את מידת החם הקריטית של הפלדה לכדי 1315 מעלות צלסיוס. חיסום אוויר הוא רך יותר, אך מייצר פלדות קשות להפליא וכמעט ללא עיוותים. להן ניתן הקוד A, A1,A2 וכן הלאה. קיימת עוד פלדות בחיסום אוויר אשר אינן נקראות בקוד A ואחת מהן היא פלדת HSS.
פלדת HIGH SPEED STEEL, או בקיצור HSS, נבדלת מפלדות אוויר אחרות בכך שמוסף להן TUNGSTEN, VANADIUM, COBALT או MOLYBDENUM, אשר הופכים אותה לעמידה גם כשהיא לוהטת, כלומר עדיין במצב אדום זוהר. במילים אחרות אלו פלדות שלא יאבדו את תכונות החיסום שלהם גם אם נחמם אותם שוב למצב לוהט. מה שבוודאות היה גורם לכשל בכל הפלדות שהזכרנו קודם. אך בשל מחירן הגבוה הן אין בשימוש נרחב בכלי הנגרות והגילוף. ואגב כשהן כן בשימוש, המחיר מדבר בעד עצמו. כמו גם ההשחזה שהופכת לדי קשה ביחס לפלדות הקודמות.
פלדות כרום-וונדיום, או CVR, הכרום הינו אלמנט עמיד מאוד לקורוזיה. בהוספה של כ 5% לכל פלדת כלים שהזכרנו קודם, תהפוך את הפלדה לעמידה יותר נגד קורוזיה, או חלודה., אך הקצה החד יהיה לוקה בחסר ונרגיש מיד שהקצה אינו חלק ואינו מאפשר הגעה לחדות עדינה חלקה ונקיה. מאידך הפלדה די עמידה לשחיקה ולכן נמצא פלדה זו בכלים אשר אינם דורשים קצה "מושחז רצח" כמו לדוגמה מקצועת סקראב. לשיפור המצב מצאו לנכון להוסף לתערובת גם וונדיום אשר משפר את רמת החזקת הקצה של הפלדה, השילוב של כרום וונדיום מוזר, שכן הכרום יוצר בעיות והוונדיום בא לתקן אותן.
פלדת אלחלד, נקראת כך כאשר רמת הכרום עולה על 10.5%, אך בשביל לקבל "נירוסטה" איכותית ( אין לי מושג למה קוראים לה נירוסטה?) יש להגדיל את אחוזי הכרום ל 18% ולהוסיף ניקל 8%. למרות העמידות הגבוהה לקורוזיה, פלדות אלו נחשבות לרכות יותר ואפילו מאבדות את הקוטביות המגנטית שלהן. פלדות אלו בשימוש נרחב בייצור של כלי אוכל ובמיוחד סכו"מ. אבל הסכינים של הסכו"מ צריכים בכל זאת להיות קצת יותר עמידים, אז בהם מפחיתים משמעותית את רמת הניקל, לכן ניתן לראות ( לפעמים) שהסכינים באותו סט מבריקים פחות מהמזלגות והכפות. וגם הסכינים יהיו מגנטיים בעוד הכפות והמזלגות לא.
למרות יכולתן המעולה להתנגד לחלודה וקורוזיה, לא נמצא אותן כמעט בכלל בכלי הנגרות החדים, כן נמצא אותם בסכיני עבודה וגילוף, במיוחד לפלח השוק שאינו רוצה ויודע להתמודד עם חלודה, לדוגמה סכיני גילוף לילדים בד"כ יהיה מפלדת אלחלד.
קרבייד, בעצם מדובר ב TUNGSTEN CARBIDE, שהיא פלדה מהקשות בעולם, היא עמידה לחום ולקורוזיה, ולכן מתאימה במיוחד לכלי חיתוך בכלים חשמליים כגון ביטים לראוטרים, תהליך היצור של פלדה זו מעניין, מדובר בפלדת אבקה אשר מוסיפים לה קובאלט או ניקל יחד עם מעט שעווה אשר תפקידה להחזיק את כל המאסה ביחד עד לסיום תהליך ההתכה שבו השעווה נמשכת החוצה בוואקום אשר גם מרכז את הפלדה לגוש אחיד מאוד ללא פורים או כיסי אוויר, ולכן נמצא אותה בקצות של מסורי שולחן, מסורים עגולים, ביטים של רואטר וכן הלאה. למה אין שימוש נרחב בקרבייד בכלי הנגרות המסורתיים? הסיבות הן, עלות גבוהה, השחזה קשה מאוד, וסיבה אחרונה, שבירות גבוה, ולכן לא מתאימה לזווית משחז חדות כמו שיש במפסלות ולהבים של מקצועות וסכינים, שזה 20-30 מעלות. לכן בכלים מסוג קרבייד נמצא משחזים רחבים או כהים במיוחד, כמו 40-60 מעלות, הנחוצים כדי לתת תמיכה לקצה החותך, דווקא בגלל השבירות של הפלדה, נשמע מוזר, אבל זה ככה.
פלדות אבקה. ובכן הגענו לכתר שביהלום, סליחה ליהלום שבכתר. בשנים האחרונות עלתה משמעותית הדרישה של חובבי הנגרות לכלים איכותיים יותר ויותר. פלדת וונדיום מותזת דרך חור קטנטן לתוך מיכל וואקום יוצרת אבקה דקיקה, האבקה שמתקבלת מכילה בתוכה את אחוז הוונדיום הנדרש מבלי לאבד תכונות חשובות, האבקה מובלת להתכה והפלדה שמתקבלת היא פלדה אחידה בעלת מרקם חלק עם גרעיניות קטנה במיוחד. המוצר שמתקבל הוא איכותי ביותר אך יקר יחסית לפלדת כלים רגילה. יחד עם זאת מספר יצרנים אכן כבר משתמש בפלדה שכזו בהצלחה רבה, דוגמה מובהקת היא פלדת ה PM-V11 של VERITAS, שהיא עמידה פי 4 יותר מפלדת O1 ופי שנים מפלדת A2, אך עדיין קלה יחסית להשחזה. המספר V11 מסמל את הגרסה ה 11 של הנסיונות שנעשו בתהליך הפיתוח של הפלדה הזו במעבדות של ווריטאס בקנדה. תוכלו למצוא פלדת PM-V11 בכלים של ווריטאס שאנחנו מייבאים.
תם ונשלם.